Araştırma Grupları

 

Araştırma Grupları

   

Electro Seramikler

Sorumlu Araştırmacı: Umut Adem

Ferroelektrik ve kurşun içermeyen piezoelektrik malzemeler, elektrokalorik etki ve elektrokalorik soğutma, multiferroik malzemeler, işlevsel malzemelerde yapı – özellik ilişkisi, toz x-ışını kırınımı, seramik malzeme sentezi, intermetalik alaşımların yapısal ve manyetik özellikleri.

 

 

 

 

İnorganik Katı Malzemeler Grubu

Sorumlu Araştırmacı: Çekdar V. Ahmetoğlu

Laboratuvarımızda, düşük sıcaklıkta, yüksek sıcaklıkta işlemden geçirme gerektiren materyalleri, mineraller ve atık / geri dönüştürülmüş materyalleri kullanarak sera
gazlarının ayrıştırılmasını gerektiren materyallerle uyum sağlayabilecek veya iyileştirebilecek materyaller üretmek için yeşil üretim süreçleri üzerinde çalışıyoruz.

Seramik partiküllerin ve parçaların hem hidro (solvo) termik hem de katı hal sentezlerini işlemek için imkanlara sahibiz. Çeşitli gözenekli malzeme türlerinin oluşumu ile ilgileniyoruz (özellikle filtrasyon ve yüksek sıcaklık uygulamaları için).

Ayrıca, polimer türevli seramikler (PDC’ler) elde etmek için önceden hazırlanmış
polimerler üzerinde çalışıyoruz. Metalik ve seramik malzemelerin, biyomalzemelerin
(özellikle biyoseramikler ve ilaç dağıtım sistemleri) katkı maddesi üretimi (AM) son araştırma faaliyet alanlarından bazılarıdır.

 

Nanomalzemeler Araştırma Grubu

Sorumlu Araştırmacı: Yaşar Akdoğan

Araştırmalarımız nanomalzemeler üzerine iki konuyu içermektedir: (1) ilaç taşınımında kullanılmak üzere nano boyutlarda taşıyıcıların elde edilmesi; (2) sulu ortamda nanoparçacıklara yapışkanlık özelliği gösterebilen malzemelerin üretilmesi. İlaçların nanotaşıyıcılara yüklenmesi ve salınımını elektron paramanyetik rezonans (EPR) spektroskopisi ile çalışmaktayız. Böylece aynı örnek içerisinden hem salınmış hem de nanoparçacığa bağlı ilaçlardan sinyal alabilmekteyiz. Yine EPR spektroskopisini kullanarak kuvvet uygulamadan su içerisinde kendiliğinden yapışabilen malzemelerin nanoparçacıklara olan yapışkanlıklarını moleküler seviyede takip edebilmekteyiz. Yüzeyin kaplanmasını oransal olarak EPR tekniği ile bulabilmekteyiz.

 

Polimer Malzemeler Araştırma Grubu

Sorumlu Araştırmacı: Mustafa M. Demir

Araştırma grubumuz, yeni sentetik malzemelerin polimerlerden ve inorganiklerden,  yani iki farklı malzeme bileşeninin Mutlu Evliliğinden üretilmesine odaklanmaktadır. Ayrıca, elektrospun malzemelerin üretilmesinden kolloidal nanotanecik sentezine ve  yeni jeotermal tesislerdeki ölçeklendirme problemlerinin polimerik inhibitörler tarafından polimer matrisleri ve inorganik bileşenler ile nanokompozitlerin hazırlanmasına kadar olan yeni dökme malzemelerle de ilgileniyoruz.

 

Fonksiyonelleştirilmiş Metalik Malzemeler

Sorumlu Araştırmacı: Fatih Toptan

Yük taşıyan biyomedikal implantlar ve otomotiv uygulamaları başta olmak üzere çeşitli alanlar için fonksiyonelleştirilmiş metalik malzemeler ile metal matrisli kompozitlerin geliştirilmesi ve bu malzemelerin özellikle tribokorozyona bağlı bozunma mekanizmalarının anlaşılması.

 

Proses Metalurjisi ve Metal Geri Dönüşümü

Sorumlu Araştırmacı: Mertol Gökelma

Proses Metalurjisi ve Metal Geri Dönüşümü laboratuvarı, metallerin ve metal içeren bileşenlerin/hurdaların ekstraksiyonu, geri dönüşümü ve rafinasyonuna odaklanmaktadır.

Ana faaliyetler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
– Mekanik ve termal ön işlemler, alüminyum ve magnezyumun tuz altında ve doğrudan yeniden eritilmesi
– NdFeB mıknatısların ve titanyumun hidrojenle işlenmesi
– Titanyum ve silikon toz sentezi ve kullanımı
– Li-ion pillerin termal işlemleri
– Atık taşıyan kritik hammaddelerin liçi

 

Enerjetik Malzemeler

Sorumlu Araştırmacı: Nurunnisa Atçeken

Enerjetik malzemelerde (jet yakıtı, propellantlar, vb.) mikromeritik özelliklerin karakterizasyonu
Enerjetik malzemelerde yapı – malzeme özelliklerinin araştırılması
Nanoparçacıkların enerjetik malzemelerde uygulamaları