Hakkında

İYTE Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

Aday Öğrenciler İçin Bilgiler

Malzeme Bilimcisi/Mühendisi Kimdir ?

Malzeme bilimi ve mühendisliği (MBM), elektronikten inşaata, tarım makinelerinden uzay teknolojilerine her alanda kullanılan malzemelerin araştırılması, tasarımı ve üretimini konu alır. Malzeme bilimcisi, malzemelerin yapı-özellik ilişkilerinin araştırılmasına odaklanırken; malzeme mühendisi, bu yapı-özellik ilişkilerinden yola çıkarak malzemenin yapısal tasarım ve üretimiyle ilgilenir. Proses, yapı, özellik ve performans, malzeme bilimi ve mühendisliğinin bileşenlerini oluşturur.

Malzeme Bilimcisi/ Mühendisinin  İş İmkanları Nelerdir?

MBM öğrencileri eğitimlerinin 2. ve 3. yarıyılları sonunda staj yaparlar. Öğrencilerimiz stajlarını İYTE kampüsü içerisinde yer alan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (Teknopark) 80’in üzerinde firmanın araştırma faaliyetlerine katılarak ya da Akdeniz Kimya, NEMAK, Norm Cıvata, Çukurova Kimya, Kanat Boya, Dyo, Vestel, BMC gibi firmalarda çalışarak tamamlayabilirler.

MBM yüksek lisans programı mezunlarının önemli bir kısmı doktora eğitimlerine devam etmişler; gerek yurt içinde gerekse yurt dışında prestijli üniversitelerde araştırmacı pozisyonlarında yer almaktadırlar. Ayrıca özel sektörde de genellikle Ar-Ge faaliyetlerinde çalışmaktadırlar.

MBM Bölümü hakkında bilgilere Bir Bakışta Malzeme Bilimi ve Mühendisliği broşüründen de ulaşabilirsiniz.

İYTE MBM programının amacı; temel bilimler ve mühendislik alanlarında güçlü bir altyapıya sahip ve bunu disiplinler arası mühendislik ve bilim alanlarında kullanabilen, yapı-özellik-üretim-performans ilişkisini kavramış ve bunu her disiplindeki problemlerin çözümünde uygulayabilen, analitik düşünebilme yeteneğine sahip, ilişkili olduğu disiplinlerdeki projelerde sorumluk alabilen, alanındaki gelişmeleri yakından takip eden, farklı disiplinler ile grup çalışmalarında uyum sağlayabilen bilim insanları ve mühendisler yetiştirmektir.

İYTE MBM Bölümü emsallerinden farklı olarak, metal ve seramik gibi sert malzemelerle ilgili çalışmaların yanı sıra plastikler, yumuşak malzemeler ve yeni nesil nano-malzemelerle ilgili araştırmalara geniş bir yer vererek, yenilikçi ve gelişime açık bir misyon hedeflemektedir. Program dahilinde metaller, seramikler, camlar, polimerler, kompozit malzemeler, yarı-iletkenler, nano- ve biyo-malzemeler ile ilgili ileri araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar, TÜBİTAK ve diğer kamu kurumları tarafından desteklenmekte olup, uluslararası ölçekte endüstriyel kuruluşlarla yakın işbirlikleri içerisinde çalışılmaktadır.

Misyon ve Vizyon

İYTE Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nün misyonu, malzeme bilimi ve teknolojilerinin temel ve uygulamalı alanlarında ileri düzeyde araştırma, eğitim, öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapmaktır. İYTE Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nün vizyonu, İYTE vizyonuna koşut olarak, bilim ve teknolojide öncü, eğitimde özgün, dünyada saygın bir bölüm olmaktır.

Tarihçe

Malzeme bilimi ve mühendisliği, fen bilimleri ile mühendislik branşlarının tümüyle kesişen ve iç içe var olan bir alandır. İYTE’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği (MBM) Programı, İYTE’nin bilimsel araştırma öncelikli bakış açısı doğrultusunda interdisipliner olarak yüksek lisans (1998) ve doktora (2008) eğitimine başlatmıştır. 2013 yılında MBM Bölümü kurulmuş, lisans eğitimine ise 2018-2019 öğretim yılında başlanmıştır. 2021 yılından itibaren yüksek lisans ve doktora programları bölüm altında faaliyetlerine devam etmektedir. Eğitim dili İngilizce olan bölümümüzde, öğrencilerin kariyerlerini geniş bir yelpazede geliştirebilmeleri için sağlam bir bilim ve mühendislik temeli verilmektedir. Nanoteknoloji ve akıllı malzemeler gibi güncel konuları da içeren eğitim planı ile öğrencilerin gerek sanayi gerekse araştırma-geliştirme pozisyonlarına iyi birer aday olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Eğitim, öğretim ve bilimsel faaliyetlerini Fen Fakültesi binalarında sürdürmekte olan Bölüm, yaklaşık olarak 1200 m2’lik kapalı alanda hizmet vermektedir. Henüz kuruluş aşamasında olan kadrosu 5 öğretim üyesi (1 Profesör, 3 Doçent, 1 Yardımcı Doçent), 13 araştırma görevlisi ve 1 uzman’dan oluşmaktadır. Yürütülen araştırmalar, ileri teknolojilerde kullanılabilecek malzemelerin tasarımını, üretimini ve uygulamaları için gerekli kuramsal ve uygulamalı çalışmaları içermektedir. Bölümümüz alanındaki güncel gelişmelere odaklı, sayısı ve etkisi giderek artmakta olan güçlü akademik kadrosu ve cihaz altyapısıyla etkin bir çalışma ve öğrenme ortamı sunmaktadır.