Lisans Dersleri

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ

LİSANS PROGRAMI

DERS İÇERİKLERİ

CHEM 101 Genel Kimya I (4+0)4 5 Akts

Madde, özellikleri ve ölçüm. Atomlar ve atomic teori. Kimyasal bileşikler. Kimyasal tepkimeler. Sulu çözeltilerde tepkimeler. Gazlar. Termokimya. Atomda elektronlar. Peryodik tablo ve atomic özellikleri. Kimyasal bağlar. Sıvılar, katlar ve moleküller arası kuvvetler. Çözelti ve fiziksel özellikleri.

CHEM 131 Genel Kimya Laboratuvarı I (0+4)2 2 Akts

CHEM 101 Genel Kimya I dersinin konularını içeren deneyler Laboratuvar dersinde öğrenciler tarafından yapılacaktır.

PHYS 101 Genel Fizik I (2+2)3 6 Akts

Vektör matematiksel analiz kavramları yoluyla mekaniğin temel kavramları; Newton’un hareket yasaları; enerji ve momentumun korunumu; düzgün, dairesel, salınımlı hareketler yapan parçacıkların ve katı cisimlerin kinematik ve dinamiği. Ders uygulamalı laboratuvar deneyleriyle desteklenecektir.

PHYS 111 Genel Fizik Laboratuvarı I (0+2)1 2 Akts

PHYS 101 Genel Fİzik I dersinin konularını içeren deneyler yapılacaktır.

MATH 145 Bilim ve Mühendislik için Analiz I (4+2)5 7Akts

Fonksiyonlar. Limit ve süreklilik, Türev alma. Türevin uygulamaları; orta değer teoremi, monoton fonksiyonlar ve 1. türev testi, konkavlık ve eğri çizimi ve L’Hopital kuralı, anti türevler. İntegral; sonlu toplamlarla tahmin, belirli integral, analizin temel teoremi, belirsiz integraller ve yerine koyma yöntemi. Belirli integralin uygulamaları. Transendental fonksiyonlar. İntegral teknikleri; temel integral formülleri, parçalı integral, kısmi kesirle integral, trigonometrik integraller, integral tabloları, has olmayan integraller. Konik kesitler ve kutupsal koordinatlar; ikinci mertebeden denklemler, eksentiriklik, dönme, parametrik denklemler, sikloid, kutupsal koordinatlar, kutupsal koordinatlarda çizim, kutupsal koordinatlarda alan ve uzunluk, kutupsal koordinatlarda konik kesitler.

MSE 100 Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş (1+0)1 1 Akts

Bölüm oryantasyonu. Bölümde yapılan çalışmaların anlatılması. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin önemi ve tanımı. Farklı malzemelerin kullanılma nedenleri ve bu malzemelerin tanımı. Malzeme bilimi kavramlarının tanımı.

GCC 101 Kariyer Planlama ve Geliştirme (2+0)0 2 Akts

IYTE Kariyer, Liderlik ve Girişimcilik Merkezi (CLEC), öğrencilerin becerilerini geliştirmeyi destekleyen aktiviteler sunmaktadır. Ayrıca ders kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminer, panel gibi etkinlikler ile misafir konuşmacıların davetini takip ve koordine eder. IYTE Kariyer, Liderlik ve Girişimcilik Merkezi’nin (CLEC) dersi destekleyici faaliyetleri, profesyonel iş başvurularında kullanılan temel yöntem ve araçları tanıtmak üzere tasarlanır. Ayrıca destekleyici faaliyetler bu yöntem ve araçları kariyer planlama ve geliştirmede en etkin şekilde kullanma üzerine farkındalık yaratır. IYTE Mezunlar Ofisi ve Mezunlar Derneği ile işbirliği içinde mezunlarımız farklı kariyer deneyimlerini paylaşır ve çeşitli iş ortamlarını öğrencilere tanıtır. Bu ders 3 modülden oluşmaktadır.
Modül 1: İç paydaşlar; IYTE Kariyer, Liderlik ve Girişimcilik Merkezi (CLEC), IYTE Mezunlar Ofisi, dersin öğretim görevlisi. Kariyer Merkezi, IYTE öğrencilerinin kariyer planlama ve geliştirmesi için destekleyici faaliyetleri sunar.
Modül 2: Misafir konuşmacılar; IYTE mezunları, IYTE Öğrenci Toplulukları, IYTE Öğretim Üyeleri IYTE’de kariyer geliştirme ile ilgili fırsatları sunar.
Modül 3: Misafir konuşmacılar ve dış paydaşlar ile panel, çevrimiçi seminerler düzenlenir. Kamu sektörü, özel sektör, akademi, sivil toplum kuruluşlarından profesyoneller kariyer planlama ve geliştirme ile ilgili yöntem, araçlar ve deneyimleri paylaşır.

MSE 105 Tasarım Malzemeleri (3+0)3 5 Akts

Endüstri ürünleri tasarımında malzemenin yeri ve önemi; Temel malzeme sınıfları, Malzemelerin fiziksel, mekanik ve mikroyapısal özellikleri, malzeme davranışları; Metaller 1: Çelik, dökme demir; Metaller 2: Demir dışı metaller ve metal alaşımları; Ahşap: malzeme özellikleri ve ürün tasarımında kullanımı; Seramikler ve camlar: malzeme özellikleri ve ürün tasarımında kullanımı; Fabrikaya, Atölyeye veya İYTE Malzeme Araştırma Merkezi’ne (İYTE MAM) gezi; Polimer esaslı malzemeler; malzeme özellikleri ve ürün tasarımında kullanımı; Kompozit malzemeler; Polimer esaslı kompozitler, diğer kompozitler; Tasarım için malzeme üretim ve birleştirme yöntemleri;Tasarımda malzeme seçimi ve uygulamaları: Örnek olaylar

MSE 113 Bilgisayar Destekli Teknik Resim (2+2)3 4 Akts

Bilgisayar destekli veya çizim aletleri ile mühendislik çizimlerinin hazırlanmasında ve kullanımında gerekli olan temel bilgileri içerir. Bu temel bilgilere ait başlıklar: temel çizim teknikleri, yazım ve çizimlerin ölçülendirilmesi, üç görünüş (dik izdüşümü), yardımcı görünüş, kesit görünüş çizimleri, perspektif çizimleri, bilgisayar destekli montaj resim çizimleridir.

ENG 101 İngilizce Okuma ve Yazma Becerileri I (3+0)3 3 Akts

Öğrencilere akademik okuma becerilerini kazandırma ve akademik hayatları boyunca gereksinim duyacakları eleştiri yeteneğine sahip olmalarına yardımcı olmaktır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin okudukları konuda sunum yapabilme; dolayısıyla konuşma becerilerinin de geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

CHEM 102 Genel Kimya II (4+0)4 5 Akts

Kimyasal bağlanma, Katılar Sıvılar ve moleküller arası kuvvetler, Çözeltiler ve fiziksel özellikleri, Kimyasal Kinetik, Kimyasal Denge.

CHEM 132 Genel Kimya Laboratuvarı II (0+4)2 2 Akts

Su sertliği tayini, sabun yapımı, buhar destilasyonu, molekül kütlesi tayini, Ferric ve iyodür iyonları arasındaki reaksiyonun kinetik çalışması, kimyasal denge, asitle bazlar vebunların tuzları, voltaic hücreler.

PHYS 102 Genel Fizik II (2+2)3 6 Akts

Genel Fizik I’in devamı: elektromanyetik salınımları da kapsayan elektrik devre ve düzeneklerine uygulamalı elektrik ve manyetizmanın temel yasaları. Coulomb yasası; elektrik alan; Gauss yasası; elektrik potansiyel; sığa. Basit devreler; RC devreleri. Manyetik kuvvet; kuvvetler ve manyetik dipoller; manyetik alan; Faraday yasası; öz-indüksiyon. Ders uygulamalı laboratuvar deneyleriyle desteklenecektir.

PHYS 112 Genel Fizik Laboratuvarı II (0+2)1 2 Akts

Fiziksel ölçüm ve ölçümdeki belirsizlikler, bir ve iki boyutta hareket, newton yasaları, yerçekimi ivmesinin ölçümü, mekanik enerjinin korunumu, momentumun korunumu, dönme hareketinin analizi ve açısal momentumun korunumu.

MATH 146 Bilim ve Mühendislik için Analiz II (4+2)5 8 Akts

Sonsuz diziler ve seriler; kuvvet serileri, Taylor ve MacLaurin serileri. Uzayın geometrisi ve vektörler; nokta çarpım, vektörel çarpım. Uzayda vektör değerli fonksiyonlar ve hareket. Kısmi türevler; çok değişkenli fonksiyonlar, yüksek boyutlarda limit ve süreklilik, kısmi türevler, zincir kuralı, yönlü türevler ve gradyen vektörü, lagrange çarpanları. Çok katlı integraller; iki katlı integraller, alanlar, momentler ve kütle merkezi, kutupsal formda iki katlı integraller, kartezyen, silindirik ve küresel koordinatlarda üç katlı integraller. Vektör alanlarında integral; doğru integralleri, vektör alanları, yoldan bağımsızlık, Green teoremi, yüzey alanı ve yüzey integralleri, parametrik yüzeyler, Stokes teoremi, Diverjans teoremi.

MSE 120 Bilgisayar Programlamaya Giriş (2+2)3 4 Akts

Bu dersin amacı bilgisayar programlamanın temellerini öğretmektir. Programlamada kullanılan sabitler, değişkenler ve komutlar, seçim ve tekrarlama, basit bilgi yapıları, fonksiyonlar ve modüler programlama öğretilecektir.

ENG 102 İngilizce Okuma ve Yazma Becerileri II (3+0)3 3 Akts

Öğrencilerin yazma ve okuma becerilerinin geliştirilmesi amacıyla orjinal makalelerin okunup değerlendirilmesi ve konu hakkında öğrencilerin kendi görüşlerini belirten makale yazabilmeleri, bunu proje şeklinde sunabilmeleri ve sözlü olarak tartışabilmeleri.

MSE 201 Malzeme Bilimi I (4+0)4 6 Akts

Atomik yapı ve atomlar arası bağlar, metaller, seramikler/camlar, polimerler ve kompozitler gibi
mühendislik malzemelerini hakkında temel bilgilerin verilmesi. Bağıntı sayını (koordinasyon
sayısı), kristal ve amorf yapılar hakkında bilgiler. Katı yapılarda hatalar ve difüzyon. Faz
dengesi, tek ve iki bileşenli faz diyagramları ile faz transformasyonları ve TTT eğrileri.

MSE 205 Malzeme Termodinamiği (3+0)3 5 Akts

Termodinamiğin konsepti ve tanımı. Termodinamik yasaları; iç enerji, ısı ve iş, ısı kapasitesi, entalpi ve entropi. Helmholtz ve Gibbs serbest enerjileri, termodinamik değişkenleri ve Maxwell ilişkileri. Termodinamik sistemler için denge kriteri ve koşulları. Tek ve çok bileşenli heterojen sistemler ile çok bileşenli homojen reaksiyona girmeyen sistemler.

MSE 211 Malzeme Bilimi ve Mühendisliği (3+0)3 5 Akts

Metaller, seramikler/camlar, polimerler ve kompozitler gibi mühendislik malzemelerini hakkında temel bilgilerin verilmesi. Kristal yapılar, kusurlar, deformasyon çeşitleri, temel mekanik özellik bilgileri, demir-çelik üretimi, çeşitleri ve kullanım yerleri. Metal ve alaşımların ısıl işlemleri. Demir dışı metaller ve bu malzemelerin mühendislik uygulamaları.

MSE 215 Malzeme Fiziği (3+0)3 5 Akts

Fotoelektrik etki ve de Broglie dalgaları; Bohr atom modeli ve elektron kırınımı; dalga fonksiyonları ve Schrödinger dalga denklemi; olasılık ve belirsizlik; potansiyel çukurları; kuantum tünelleme; harmonik salınıcı; Hidrojen atomu; Zeeman etkisi ve elektron spini; çok elektronlu atomlar; x-ışını spektrumu; katıların kuantum fiziğine giriş.

MATH 255 Diferansiyel Denklemler (4+0)4 6 Akts

Birinci mertebeden diferensiyel denklemler ve uygulamaları. İkinci derece doğrusal denklemler. Yüksek mertebeden doğrusal denklemler. Kuvvet serisi yöntemleri: adi ve düzenli tekil noktalar, Laplace Dönüşümleri, Linear Diferansiyel denklem sistemleri. Fourier serileri ve sınır değer problemleri.

ECON 205 Ekonominin Prensipleri (3+0)3 4 Akts

Mühendislik ekonomisine giriş. Faiz ve para ilişkisi. Ekonomide kullanılan temel metodlar. Risk-karar analizi. Alternatifler arası seçme ve değiştirme problemi. Değişik inşaat projelerine uygulanması. Bir yapının metrajı ve maliyet hesabı.

HIST 201 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2+0)0 2 Akts

19.yüzyıl ve 20.yüzyıl başlarında görülen Osmanlı İmparatorluğunun modernleşme sürecinde; imparatorluğun çöküşüne neden olan azınlıkların milliyetçilik hareketleri, Osmanlı kurumlarında ve toplum yapısında meydana gelen devrimsel değişiklikleri anlatmak. Ayrıca imparatorluktan ulusal devlete geçiş sürecinde yaşanan siyasi olaylar ile Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde verilen Milli Mücadele sonucu ortaya çıkan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamalarını öğretmek.

TURK 201 Türk Dili Dersleri I (2+0)0 2 Akts

Ana dilinin yapı ve işleyiş özelliklerini gereğince kavratabilmek, ana dili sevgisi ve bilincinin geliştirilmesi, Türk dilinin özelliklerini, işleyiş kurallarını sezdirmek, örnekleriyle göstermek; öğrencilerin yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla sözvarlığını geliştirmek; bilimsel, eleştirel, sorgulayıcı, yorumlayıcı, yaratıcı, yapıcı düşünme alışkanlığı kazandırmak.

MSE 202 Malzeme Bilimi II (4+0)4 6 Akts

Malzemelerin özelliklerine giriş. Katıların mekanik davranışı : Esneklik, teorik mukavemet, plastik deformasyon, sürünme, yorulma. Malzemelerin termal özellikleri : Termal iletkenlik, termal genleşme. Elektronik, optik ve manyetik özellikler.

Ön koşul dersleri: MSE 201

MSE 204 Malzeme Kimyası (3+0)3 5 Akts

Periyodik tablo, kimyasal ve fiziksel bağlar, malzemelerin termal, optik, manyetik özellikleri, koordinasyon kimyası, organik ve anorganik malzeme sentezi, katı hal kimyası, malzemelerin elektrokimyasal davranışları.

MSE 212 Malzeme Laboratuvarı I (2+2)3 5 Akts

Mekanik testler: çekme, çarpma ve sertlik. Isıl işlem ve mikroyapılar. Çeliğin tavlanması, su verme ve menevişleme. Kristalografi ve x-ışını kırınımı, faz belirleme. Metalografik örnek hazırlama. Optik mikroskopla demir içeren alaşımların mikroyapılarını inceleme.

Ön koşul dersleri:  MSE 201

MSE 222 Malzeme Bil. ve Müh. için Uygulamalı Matematik(4+0)4 7 Akts

Vektör analizi, matrisler, determinantlar, lineer denklem sistemleri, lineer dönüşümler, karmaşık sayılar ve değişkenler, temel integral teoremleri.

HIST 202 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (2+0)0 2 Akts

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna paralel olarak Türk toplumunu çağdaş uluslar seviyesine çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen Atatürk İlke ve İnkılapları çerçevesinde, devletin ve toplumun yeniden yapılanması sonucu toplumumuzda meydana gelen siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişme ve değişmeler ile karşılaşılan iç ve dış siyasi olayların günümüz problemlerine de ışık tutacak şekilde değerlendirilmesidir.

TURK 202 Türk Dili Dersleri II (2+0)0 2 Akts

Doğru, iyi ve güzel cümle kurabilmek için cümlenin unsurlarını ve bunların önemini tespit edebilmek; edebiyat ve düşünce dünyasıyla ilgili eserleri okuyup inceleyebilme ve retorik uygulamalar yapabilmek; yazılı kompozisyon türlerini tanımak ve bunlarla ilgili uygulamalar yapmak; dil yanlışlarının farkında olmak ve bunları düzeltebilmek, Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma-yazma yeteneğini geliştirebilmektir.

MSE 300 Yaz Stajı I (0+0)0 5 Akts

En az 20 iş günü ve malzeme üretim süreçlerini kullanan entegre bir tesiste yapılması uygundur. Stajı takiben verilecek staj raporu hem bu süreç içerisinde edinilen tecrübeyi hem de geçen akademik sene içerisinde alınan derslerdeki bilgileri yansıtacak şekilde hazırlanmalıdır.

MSE 305 Taşınım Olayları (3+0)3 5 Akts

Temel kavramlar, boyutlar ve birim sistemleri. Farklı uygulamalar için transporta genel bakış. Viskozite ve kinematik viskozite kavramı, Momentum transferi, Newtonian ve Newtonian olmayan akışkanlar, tek yönlü Steady-state akış, Akış diferansiyel denklemleri ve uygulamaları, Akışkanlar ve Reynolds sayısı. Isı transferinde temel kavramlar ve mekanizmaları, Fourier ısı iletimi kanunu, Isıl iletkenlik, Konvektif ve ışınımsal ısı transferi. Fick Yasası ve malzemelerde diffüzivitesi, katılarda difüzyon.

MSE 307 Fiziksel Metalurji (3+0)3 5 Akts

Kristal malzemelerde boşluk oluşumu. Çekirdeklenme ve katılaşma mekanizmaları. Faz dönüşümleri sırasında ( çekirdeklenme, büyüme, katılaşma) oluşan morfolojiler. Fe-C denge diyagramı, çelikler için TTT diyagramı. Difüzyonsuz dönüşümler. Martenzitik dönüşümler ve şekil hafıza alaşımları.

Ön Koşul Dersleri: MSE 201

MSE 309 Malzemelerin Mekanik Davranışı (3+0)3 5 Akts

Deformasyonun mikromekaniği. Sertleştirme mekanizmaları, katı-çözellti, parçacık, tane boyu, fiber sertleştirmeleri, işlem sertleşmesi. Kırılmanın mikromekaniği. Yorulma. Sürünme. Malzemelerin yüksek sıcaklıklardaki mekanik davranışı. Kompozit ve nanomalzemelerin mekanik davranışı.

Ön Koşul Dersleri: MSE 202

MSE 313 Katı Hâl Fiziğine Giriş (3+0)3 5 Akts

Temel kuantum mekaniği; kristal yapıları; katılarda bağlar; periyodiklik ve ter uzay; ters örgü ve kristal kırınımı; örgü salınımları; fonon ısı kapasitesi; serbest etkileşimsiz elektronlar; periyodik potansiyellerdeki elektronlar; katıların enerji bantları; yarı-iletkenler.

Ön Koşul Dersleri: MSE 215

MSE 310 Malzeme Karakterizasyonu (3+0)3 4 Akts

Malzeme karakterizasyonu teknikleri. X-ışınları fiziği ve difraksiyon prensipleri. X-ışınları kullanarak kristal yapı belirlenmesi. Işık ve elektron mikroskopları ile malzeme karakterizasyonu.

Ön Koşul Dersleri: MSE 202

MSE 312 Sayısal Yöntemler ve Modelleme   (2+2)3   5 Akts

Ağırlıklı Artık Yöntemler: (Siralama Yöntemi, En Küçük Kareler Yöntemi, Galerkin Yöntemi), Galerkin Yöntemiyle uygulamalar: (Esas ve Dogal Sinir Kosullari, Lineer olmayan Adi Diferansiyel Denklemler, Kismi Diferansiyel Denklemler), Varyasyonel Fonksiyonlar, Rayleigh-Ritz Yontemi, Galerkin Sonlu Eleman Yontemi, Deneme fonksiyonlari, C0 dogrusal ve ikinci dereceden elemanlar, Sonlu Eleman Metodunun Global ve Yerel Formulasyonu, Kismi Diferansiyel Denklemler icin Sonlu Eleman Metodu.

MSE 314 Nanobilime ve Nanoteknolojiye Giriş (3+0)3 5 Akts

Nanobiliminin tanıtımı ve önemi. Nanomalzemelerin üretilmesi. Nanomalzemelerin özellikleri. Nanomalzemelerin karakterizasyonu. Nanomalzemelerin uygulamaları.

MSE 315 Cevher Hazırlama ve Ekstraktif Metalurji (3+0)3 5 Akts

Tane boyut dağılımı, Kırma, Öğütme, Eleme, Serbestleştirme, Numune Alma, İndirgeme Tepkimeleri, Ellingham Diyagramı, Metallerin farklı yollarla üretimi, minerallerin termodinamik kararlılığı, cüruf sistemleri.

ENG 302 Teknik Yazım ve İletişim (3+0)3 3 Akts

Bu ders öğrencilerin derslerinde ve meslek hayatlarında ihtiyaçları olabilecek iletişim becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Ders süresince öğrencilerin teknik yazı türleri üzerinde çalışmaları, alanlarına yönelik sözlü sunum hazırlamaları beklenmektedir. Teknik rapor, iş mektupları, niyet mektubu, teknik tanım, teklif ve özgeçmiş çalışacakları yazı türlerinden bazılarıdır. İyi iletişim becerileri mesleki hayatın en önemli parçalarından olduğu için öğrencilerin bu dersle bu konuda kendilerini geliştireceklerdir.

MSE 316 Malzeme Laboratuvarı II (2+2)3 5 Akts

Taramalı elekron mikroskobuyla mikroyapı karakterizasyonu ve kimyasal kompozisyon belirleme. Atomik kuvvet mikroskobu ile yüzey karakterizasyonu. DTA/TGA/DSC ile malzemelerin termal analizi. Raman ve UV/VIS Spektroskopi ile malzemelerin optik karakterizasyonu.

MSE 400 Yaz Stajı II (0+0)0 7 Akts

En az 21 iş günü ve malzeme prosesçilerini içeren entegre bir tesiste yapılması uygundur.  Stajı takiben verilecek star raporu hem bu süreç içerisinde edinilen tecrübeyi hem de geçen akademik sene içerisinde alınan derslerdeki bilgileri yansıtacak şekilde hazırlanmalıdır.

MSE 451 Malzeme Tasarımı (3+0)3 7 Akts

Tasarım süreci. Tasarım basamakları. Tasarım araçları. Tasarımda malzeme seçimi. Tasarımda süreç seçimi. Malzeme ve süreç seçiminde vaka incelemesi. Tasarımda ekonomik karar verme. Tasarım projesi.

MSE 479 Seramik ve Cam Malzemeler (3+0)3 5 Akts

Seramik ürünlerinin fonksiyonlarına göre sınıflandırılması. Klasik ve modern seramikler. Seramik üretim yöntemleri. Doğal ve sentetik hammaddeler, şekillendirme yöntemleri, seramik malzemelerin kurutulması ve pişirilmesi.

MAN 211 Mühendisler İçin İletişim ve Yönetim Becerileri (3+0)0 3 Akts

İşe alım süreçleri, organizasyon yapısı ve kültürü, iletişim ve yönetim becerileri, iş etiği, ticaret ve iş hukuku kavramları.

MSE 448 Polimer Bilimine Giriş (3+0)3 5 Akts

Bu ders polimer kimyasını ve fiziğini kapsar. Polimer kimyasında, farklı mekanizmaları ve endüstriyel polimerizasyon proseslerini içeren polimerizasyon ve kopolimerizasyon yöntemlerinden bahsedilecektir. Polimer fiziği bölümünde, ortalama moleküler ağırlık ve polidispersite kavramı kısaca yeniden gözden geçirilecek ve moleküler ağırlıkların ölçülmesi için kullanılan prensipler ve teknikler tanıtılacaktır. Polimer zincir yapılarını, polimerlerde termal geçişlerin önemini, polimer mikroyapıları ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkiyi içeren polimer özelliklerini etkileyen faktörler öğretilmektedir.

MSE 452 Bitirme Tezi (0+6)3 12 Akts

Lisans öğrencilerinin akademik danışmanlarının belirleyeceği konulardan oluşur.

TEKNİK SEÇMELİ DERSLER

MSE 461 Kompozit Malzemeler (3+0)3 5 Akts

Polimere giriş, Kompozit malzemelere giriş, ve kompozit malzemelerin temelleri, üretim yöntemleri, kullanım alanları ve karakterizasyonu.

MSE 462 Yumuşak Malzemeler (3+0)3 5 Akts

Kimyasal bağlar, tek moleküller, moleküler etkileşmeler, makromoleküller, supramoleküller ve kendiliğinden organize olan moleküler yapılar (ÖÇ 1, ÖÇ 2, ÖÇ 3, ÖÇ 4, ÖÇ 5, ÖÇ 6)

MSE 463 Cevher Hazırlama (3+0)3 5 Akts

Giriş, Mineraller, Minerallerin doğada bulunma miktarı, Kaynaklar ve cevherler, Metalik ve ametalik cevherler, Cevher hazırlama ihtiyacı, Serbestleştirme, Konsantrasyon, Cevher hazırlama sistemlerinin gösterimi: akış şeması, Ayrıma ölçüleri, İktisadi hususlar ve sürdürülebilirlik.

MSE 464 Ekstraktif Metalurji (3+0)3 5 Akts

Giriş, Termokimya, Kimyasal denge, Eriyikler ve çözeltiler, Tepkime kinetiği, Reaktör tasarımı, Faz ayırımı, Yakıt ve cevherin hazırlanması, Metal oksitlerin indirgenmesi, Uçucu metaller, Curuf ve refrakterler, Mat ergitme, Saflaştırma işlemleri, Hidrometalurji, Elektrometalurji.

MSE 471 Malzemelerin Spektroskopik Karakterizasyonu (3+0)3 5 Akts

Spektroskopi, elektromanyetik dalgalar, madde-ışık etkileşmesi, UV-vis spektroskopisi, IR spektroskopisi, floresans spektroskopisi, Raman spektroskopisi, EPR spektroskopisi, NMR spektroskopisi ve kütle spektrometresi.

MSE 472 Biyoloji Biliminde Malzemeler (3+0)3 5 Akts

Biyomalzeme bilimine giriş, biyomalzemelerin sınıflandırılması, biyomalzemelerin üretim prosesleri, biyomalzemelerde yapı-özellik ilişkileri, biyomalzemelerin temel kavramları (biyo-uyumluluk, biyo-bozunurluk vb.), organizmalar ile biyomalzeme etkileşimleri, yeni ilaç taşınım mekanizmaları, doku mühendisliği.

MSE 476   Elektroseramik Malzemeler ve Elektrokimyasal Aygıtlar (3+0)3 5 Akts

Elektroseramiklerle ilgili perovskite, flurit ve spinel gibi temel seramik kristal yapıları. Seramiklerde kusurlar ve stokiyometri dışılık, Kröger-Vink notasyonu. Elektriksel iletkenlik. İyonik iletkenlik. Katı oksit yakıt hücreleri. Li-iyon pilleri.  Yük yerdeğiştirmesi ve elektriksel polarizasyon. Yalıtkanlar, dielectrikler, ferroelektrikler, piezoelektrikler. Piroelektrik etki ve uygulamaları. Manyetik malzemelerin temelleri. Manyetik seramiklerin uygulmaları. Multiferroik malzemeler.

MSE 477 Demir ve Çelik Üretimi (3+0)3 5 Akts

Giriş. Demir çelik üretim proseslerinin genel tanımları. Ham maddeler ve metalürjik ön işlemleri. Metalurjik kok üretimi. Demir cevheri ve karakterizasyonu. Demir cevherlerinin sinterlenmesi ve peletlenmesi. Ham demir üretimi. Yüksek fırın ve tesisleri. Yüksek fırında ham demir üretiminin prensipleri. Demir oksitlerin redüksiyonu. Hazne ve karın reaksiyonları. Cüruf oluşumu. Yüksek fırın verimini arttırıcı teknikler. Çelik üretiminin temel prensipleri proseslerin tarihçesi. Bazik oksijen konverterlerinde çelik üretimi. Elektrik ark fırınlarında çelik üretimi. Deoksidasyon, gaz giderme diğer pota işlemleri. İngot ve sürekli döküm yöntemlerinin prensipleri. Yassı ve uzun üretimin teknolojik prensipleri. Sünger demir üretimi, indirgeyici ergitme yöntemleri. Dünyada ve Türkiye’de demir çelik endüstrisi.

MSE 481 Akıllı Malzemeler ve Yapılar (3+0)3 5 Akts

Öğrencilere akıllı malzemelerin bazı temel prensiplerine tanıtmak. Doğadan örneklemelerle akıllı malzemelerin incelenmesi, biyo-jeo-mimetik akıllı malzeme ve sistemlerin üretimi ve özellikleri.

MSE 483 Malzemelerin Bozunması (3+0)3 5 Akts

Aşınma mekanizmaları; aşınma testleri; korozyonun termodinamiği; elektrokimyasal reaksiyonların kinetiği; pasiflik; korozyon testleri ve korozyonun izlenmesi; korozyon türleri; korozyondan korunma; seramik ve polimer malzemelerin bozunması.

MSE 484 Toz Metalurjisi (3+0)3 5 Akts

Metal tozlarının üretimi ve karakterizasyonu; tozların harmanlanması ve karıştırılması; toz sıkıştırma yöntemleri; sinterleme; sinterlemenin karakterizasyonu ve optimizasyonu; ikincil

işlemler; toz metalurjisiyle üretilen malzemeler; toz metalurjisi uygulamaları.

MSE 499 Ortak Eğitim Dersi (0+6)3 10 Akts

Bu ders kapsamında, her yarıyıl başında, 2 hafta boyunca ortak eğitim fayda ve çıktıları, denetleme ve uygulamanın değerlendirme süreçleri öğrencilere üniversite yerleşkesinde anlatılır. Bunun ardından, öğrenciler işyerine yerleştirilir. Öğrenciler yarıyıl boyunca haftada bir gün işyerine gitmekle yükümlüdür. Öğrenci yaptığı işleri kapsayacak şekilde günlük tutar ve dönem sonunda bu günlükten hareketle bir rapor hazırlar. Öğrenci günlük ve raporu jüri önünde sunar ve savunur.