Geri dönüştürülmüş Ti6Al4V talaşı kullanılarak yüksek gözenekli ve yük taşıyan implant malzemelerinin geliştirilmesi

Bölümümüz lisans öğrencileri İremgül Akkaya, Ömer Yıldız ve Merve Yurduseven, MSE 451 Malzeme Tasarımı dersi kapsamında, bölümümüz laboratuvarlarında, Ti6Al4V talaşlarının geri dönüşümüyle ortopedik uygulamalarda kullanılabilecek yüksek gözenekli implant malzemesi üretmiştir.

İklim değişikliği ve artan çevre kirliliği tehdidi sebebiyle atık malzemelerin veya talaşların geri dönüşüm süreçleri son yıllarda yoğun bir şekilde çalışılmaktadır. Ti6Al4V alaşımı, üstün mekanik özellikleri, biyolojik uyumluluğu ve mükemmel korozyon direnci gibi özelliklerinden dolayı biyomedikal uygulamalarda en çok tercih edilen metalik malzemelerdendir. Ayrıca, kemik implantlarında yüksek gözenekli titanyum alaşımlarının kullanılması kemik entegrasyonuna yardımcı olmaktadır.

Yürütülen proje dahilinde, endüstriyel Ti6Al4V alaşım talaşlarından yenilikçi, toz metalurjisi temelli bir üretim yöntemi kullanılarak yüksek gözenekliliğe sahip (hacimce %30 ve %50) parçalar üretilmiştir. Karakterizasyon çalışmaları, uygulanan üretim yönteminin yüksek gözeneklilik içeren parçalar elde etmede başarılı olabileceğini göstermiştir. Öğrencilerimiz bahar yarıyılında mezuniyet projesi kapsamında üretim yöntemini optimize edecek ve optimize edilen malzemelerin mekanik ve elektrokimyasal özelliklerini inceleyecektir.